Penerbitan Jurnal

The Malaysian Construction Research Journal (MCRJ) adalah jurnal yang didedikasikan untuk dokumentasi pencapaian R&D dan pembangunan teknologi yang berkaitan dengan industri pembinaan di Malaysia dan di tempat lain di dunia. Ia merupakan koleksi kertas penyelidikan dan penerbitan akademik lain yang dihasilkan oleh penyelidik, pengamal, usahawan, ahli akademik, dan semua yang terlibat dalam industri pembinaan.

Kertas kerja ini meliputi spektrum yang luas merangkumi teknologi bangunan, sains bahan, teknologi maklumat, alam sekitar, kualiti, ekonomi, dan banyak disiplin yang berkaitan yang dapat menyumbang kepada peningkatan pengetahuan dalam bidang pembinaan.

MCRJ bercita-cita untuk menjadi media komunikasi utama di kalangan profesional pengetahuan dalam industri pembinaan dan diharapkan, akan melanggar jurang pengetahuan yang sedang berlaku antara dan di kalangan prosedur pengetahuan dan pengamal pembinaan. MCRJ juga diindeks di Scopus Elsevier®.
 

Nombor ISSN I E-ISSN

Print ISSN
Percetakan ISSN
1985-3807
E-ISSN Number
Nombor E-ISSN
2590-4140
Publisher
Penerbit
Construction Research Institute of Malaysia (CREAM)
Publication Type
Jenis Penerbitan
Bercetak & di atas talian
Publication Frequency
Kekerapan Penerbitan
3 kali setahun
 

Panduan kepada Pengarang

The Malaysian Construction Research Journal (MCRJ) adalah jurnal yang didedikasikan untuk dokumentasi pencapaian R&D dan pembangunan teknologi yang berkaitan dengan industri pembinaan di Malaysia dan di tempat lain di dunia. Ia merupakan koleksi kertas penyelidikan dan penerbitan akademik lain yang dihasilkan oleh penyelidik, pengamal, ahli industri, ahli akademik, dan semua yang terlibat dalam industri pembinaan.

Kertas kerja ini meliputi spektrum yang luas merangkumi teknologi bangunan, sains bahan, teknologi maklumat, alam sekitar, kualiti, ekonomi, dan banyak disiplin yang berkaitan yang dapat menyumbang kepada peningkatan pengetahuan dalam bidang pembinaan. MCRJ bercita-cita untuk menjadi media komunikasi utama di kalangan profesional pengetahuan dalam industri pembinaan dan diharapkan, akan melanggar jurang pengetahuan yang sedang berlaku antara dan di kalangan pengeluar pengetahuan dan pengamal pembinaan.

Artikel yang dikemukakan akan disemak dan diterima atas pemahaman bahawa ia belum diterbitkan di tempat lain. Penulis perlu mengisi borang Pengisytiharan Pengarang dan mengembalikan borang tersebut melalui faks kepada urusetia. Panjang rencana hendaklah antara 3,500 dan 8,000 perkataan atau kira-kira 8 – 15 halaman bercetak (versi akhir). Manuskrip hendaklah ditulis dalam bahasa Inggeris. Manuskrip asal hendaklah ditaip satu sisi, jarak tunggal, lajur tunggal dengan fon 11 mata (Times New Roman). Saiz kertas hendaklah eksekutif (18.42 cm x 26.67 cm) dengan margin 2 cm di sebelah kiri, kanan dan bawah dan 3 cm untuk bahagian atas.
 

FAQ

Muat Turun Garis Panduan kepada Pengarang   Muat Turun Borang Pengisytiharan MCRJ   Muat Turun Penerbitan Isu Khas
 
Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi:
The Malaysian Construction Research Journal (MCRJ)
Tel : +603-2779 1479
Email: mcrj@cream.my